Turizm sezonunun başlaması ve bayram tatili, başta Ege ve Akdeniz olmak üzere Türkiye’nin tatil rotalarında da canlanma yarattı. Peş peşe açılan lüks mekanların haberleri, bu mekanlardaki fiyatların da gündem olmasına neden oldu.
Yabancı turistlerin yanı sıra bayram tatilini de fırsat bilen yerli turistler, fiyatların yüksekliği konusunda en şikayetçi olanlar… İlk kıyas, Bodrum’a en yakın turizm merkezi Yunanistan’la yapılınca iş daha da karmaşık hale geliyor.
BİR MİZAH MALZEMESİ OLARAK FİYAT KIYASI
Pek çok kişi fiyatları Yunanistan’daki muadil mekanlarla karşılaştırınca ortaya “Türkiye çok daha pahalı” sonucuna varıyor. Bu eleştiri öyle bir hal aldı ki artık ünlüler ve sosyal medya ünlüleri meseleyi ti’ye alır oldu.
O isimlerden biri de oyuncu Uraz Kaygılaroğlu. Bayram tatilini Yunanistan’da geçiren oyuncu Instagram hesabında yaptığı Yunanca paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de her şey 3 kat daha pahalı”
Fiyatların yüksekliğine bağlı olarak mekanların da boş kaldığı sosyal medyada sıklıkla paylaşılıyor.
FİYATLAR ABARTILIYOR MU
Bodrum’un başı çektiği pahalılık basında da yer buluyor.
Serbestiyet’e konuşan Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çokgezen “İktisatta fahiş fiyat diye bir şey yok, bana ucuz gelen sana pahalı gelebilir. Ekonomi kötü yönetiliyor, enflasyon sorunu var ve insanların satın alım gücü düşüyor. Bunun sonucunda insanlara her şey pahalı gelmeye başlıyor” diyor.
Akşam Gazetesi yazarı Barış Kocaoğlu ise konuya farklı bir açıdan bakıyor ve fiyatların abartıldığını, bu nedenle mekanların boş kaldığını belirtiyor. Kocaoğlu’nun bugün yayınlanan “Bodrum’da mekanlar neden boş?” başlıklı yazısında şu ifadeler yer alıyor:
Bodrum, her yaz olduğu gibi bu bayramda da popüler tatil beldeleri arasındaydı.
Ancak söylenip yazılanların aksine Bodrum bomboştu.
Sebebi ise abartılan fiyatlar.
Yüksek fiyatlar, tatilcileri adeta beldeden kaçırdı.
Öyle ki, plajlar ve restoranlar sinek avladı.
Her yıl lahmacun fiyatlarıyla gündeme gelen Maça Kızı, bu bayramda indirime gitti.
Normalde 950 TL olan lahmacun fiyatını 600 TL’ye indiren mekan, bu hamlesine rağmen beklenen ilgiyi göremedi.
Bir tek mekanlar mı, plajlar da pahalılıktan nasibini aldı.
7 bin TL gibi astronomik bir giriş ücreti talep ederseniz, hizmet edeceğiniz bir kişi bile bulamazsınız.
TERCİHLER DEĞİŞİYOR
Pahalı fiyatlar, Bodrum’un popülaritesini ve cazibesini ciddi şekilde etkiledi.
Tatilciler, Bodrum yerine daha uygun fiyatlı yerleri tercih etmeye başladı.
Bodrum’un yüksek fiyatları, sadece lüksü ve konforu arayan zengin turistleri çekebiliyor.
Ancak geniş bir kitle, Bodrum’u gözden çıkarmış durumda.
Bodrum’daki bu yüksek fiyat politikasının ne kadar sürdürülebilir olduğu tartışılmalı.
Tatilcilerin tercihleri değiştikçe, Bodrum’un da bu değişime ayak uydurması ve fiyat politikalarını gözden geçirmesi kaçınılmaz görünüyor.”
“PAHALI KENT İMAJI ÇİZİLİYOR”
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin de Akşam yazarı Kocaoğlu’na benzer düşüncelere sahip. Her yaz sezonu başında yapılan magazinsel içerikli haberlerin ‘Bodrum pahalı kent’ imajı yarattığını belirten Girgin kentte farklı gelir gruplarına uygun konaklama ve yeme içme alternatiflerinin bir arada sunulduğunu söylüyor. Fiyatlar konusunda dövize bağlı maliyetlerin artmasını vurgulayan Girgin konuya şöyle açıklık getiriyor:
“Döviz bazında maliyetlerimiz artmasına rağmen Türk lirası olarak satış yapıyoruz. Dövizin sabit seyri nedeniyle işletme maliyetlerimiz de her yıl artıyor. Kurun dengesizliği ve olması gereken düzeyde bulunmaması iç pazarı da etkiliyor. Örnek vermek gerekirse 2017’de euro 4 lira iken 2024’de 35 lira oldu; yaklaşık 8,5 kat arttı. 2018’de bin 800 olan asgari ücret bugün 17 bin TL oldu euro ise aynı oranda artmadı. Normalde euronun bu hesaba göre 40 – 50 TL aralığında olması lazım. Bu durum fiyatların yükselmesine neden oluyor. Yurt dışıyla olan rekabet ortamında Bodrum’un bir destinasyon olarak avantajını sürdürebilmesi için ekonomik istikrarın sağlanması gerekiyor”
Sosyal medyada paylaşılan mekan faturaları ve menüleri ise çeşitlilik gösteriyor. Örneğin lüks bir işletmede kuver ücreti 20 bin TL olarak görülürken, Gündoğan’da halk plajı yakınında bir işletmenin fiyatları İstanbul gibi metropollerle aynı bantta görünüyor.