Merkez Bankası’nın politika faizindeki yükselişin etkilediği kredi kartlarında faiz artışıyla ay sonunu getirmeye çalışan vatandaş etkilenmeye devam ediyor. Kartları kartlarla ya da borçlarla döndürmeye çalışan, kredi kartının ‘kredi’ kısmını son limitine kadar kullanan vatandaşın ödemelerinde sorunların başlayacağını düşünenler de artıyor.
“Kart borçları sinyal veriyor” sinyal veriyor diyen Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, 18 Eylül itibarıyla kredi kartı borcu toplamı Türkiye’de yıllık yüzde 181,6 oranında artışla 924,7 milyar TL’ye dayandığını iletiyor.
KK aylık faiz oranlarının nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarının seçimlerden önce düşük oranlarda olması hatırlanırken, limitlerin zorladığı, nakit çekimle borsaya, dövize yönelenlere de dikkat çekiliyor.
BDDK Temmuz ayı verilerinde ayda 657 milyar TL’lik KK harcamasının, 102 milyar TL’si market ve AVM’lerde, 45 milyar TL’si benzin ve yakıtta, 42 milyar TL’si gıda alımlarında, 41 milyar TL’si giyim ve aksesuarda gerçekleşmiş.
35 milyon 271 bin kişinin KK kullanımından hesapla, kişi başına KK borcunun ortalama 26.319 TL olduğu hesaplanırken, her ay tüm bakiyesini düzenli ödeyenlerin oranını tahmin edilemezken, borçlu kişilerin tutarının daha yüksek olduğu anlaşılıyor.
CHP’li Orhan Sümer de “Kredi kartı borç sarmalına saplanmayan kalmadı” derken, “Memleketin gündemi belli. 85 milyonun konuştuğu tek bir şey var. Geçim sıkıntısı” dedi.
“Kredi kartı kullanımının yaygınlaşması ve güven ve itibarının azalması nedeniyle kullanımı giderek azalmasına rağmen, bu yıl karşılıksız çeklerde önceki yıla göre tam bir patlama yaşanıyor”
Orhan Sümer, “1 Ocak- 22 Eylül 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,7 oranında artarak 10 milyon 36 bin oldu” diye de açıkladı.
Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğundan yapılan açıklamada, Atatürk Evi'nin restorasyon ve teşhir-tanzim uygulama projesinin hazırlık sürecinin tamamlandığı…