Yunus Ülger
ALMANYA – Almanya’nın UNESCO tarafından ‘Dünya Kültür Mirası’ ilan edilen Oktoberfest’i 16 Eylül Cumartesi günü Bavyera eyaletinin başkenti Münih’te 188’inci kez kapılarını ziyaretçilere açtı. 3 Ekim’e kadar sürecek olan Oktoberfest, geleneksel olarak Münih’in Sosyal Demokrat Partili (SPD) Anakent Belediye Başkanı Dieter Reiter’in bira fıçısına musluk çakmasıyla başladı. Yine geleneksel olarak ilk birayı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Başkanı ve Eyalet Başbakanı Markus Söder içti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da şenliğe, Almanya ve dünyanın birçok ülkesinden yaklaşık 6 milyon ziyaretçinin katılması bekleniyor.
Covid-19 salgını sebebiyle Oktorbest’e iki yıl ara verilmiş, şenlik 2022’de yeniden düzenlenmişti. Önce salgın, ardından Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen enflasyon, Oktoberfest’te de kendisini açıkça hissettirdi. Oktorberfest denince ilk akla gelen ve bir litrelik bardaklarda sunulan biranın fiyatı 15 euro (430 TL), bir litre suyun fiyatı ise 10 euro. Buna karşılık olarak, Münih Belediyesi’nin ısrarıyla şenlik alanı dışında dört noktada ücretsiz su veriliyor. Yine şenlikte en çok tüketilen yarım tavuk 15 euro olarak fiyatlandırılırken organik tavuk yemek isterseniz 20 euroyu gözden çıkarmanız gerekiyor.
BU YIL ŞENLİĞE SİYASET KARIŞTI
Şimdiye kadar siyasetin pek karışmadığı Oktorbest, ülkedeki siyasi gerginliğin yansıması olarak ilk günde siyasi açıklama ve çekişmelere sahne oldu. CSU’lu Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, şenlikte yüksek fiyatlara gönderme yaparak, gastronomide katma değer vergisinin (KDV) yıl sonunda yeniden yüzde 7’den 19’a yükseltilmesine karşı olduğunu bildirdi. Söder, yiyecek ve içecek fiyatlarının zaten yüksek olduğunu, KDV’nin eski düzeyine çıkarılmasının fiyatları daha da yükselteceğini söyledi.
Lise yıllarında okulda Yahudi karşıtı bildiri dağıtan Freie Wähler (Özgür Seçmenler) Partisi Başkanı Hubert Aiwanger, şenlikte tepkilerle karşılaştı. Belediye protokolüne alınmayan Aiwanger, CSU masasına gönderildi, ancak burada da partililerden yanında oturan olmadı.
PRENS VE PRENSESİN DÜĞÜNÜ İÇİN DÜZENLENMİŞTİ
42 hektarlık bir çimenlikte büyük bir lunapark eğlencesi sayılabilecek Oktoberfest, ilk kez 1810 yılında Bayvera Prensi Ludvig von Bayern ile Prenses Therese’nin düğünü dolayısıyla düzenlenmişti. Bu yüzden Oktoberfest’in düzenlendiği çimenlik, prensesin adına atıfla ‘Theresienwiese’ olarak adlandırılıyor. Şenlik, o tarihten günümüze kadar da neredeyse her yıl düzenlenirken, 200 yılı aşkın geçmişinde farklı sebeplerden 26 kez iptal edildi.
Oktoberfest denince ilk akla gelen görüntüler, geleneksel giysileriyle birer litrelik 5-6 bira bardağı taşıyan kadınlar ve yine geleneksel deri pantolonlu erkekler oluyor. İki hafta boyunca 13 bin dolayında kişinin çalıştığı Oktoberfest’te 500 kadar kişi ürünlerini ve performanslarını sergiliyor. Şenlik için özel eğitim alan 600 kadar polis de güvenliği sağlıyor.
EKONOMİK DEĞERİ YAKLAŞIK 1 MİLYAR EURO
İki hafta süren ve milyonlarca kişinin katıldığı Oktoberfest, eyalet, katılımcı kuruluşlar ve şirketler için çok büyük bir gelir kaynağı. Münih Belediyesi Ekonomi ve Çalışma Dairesi’nin verilerine göre, Oktoberfest’in ekonomik değeri 2022’de 1 milyar euro dolayındaydı.
Buna göre, geçen yıl Oktoberfest’e Almanya ve diğer ülkelerden 5,7 milyon ziyaretçi geldi. 5,6 milyon litre bira içilirken, 800 bin dolayında yarım tavuk ile 177 dana tüketildi. Ziyaretçilerin yüzde 60’ı Münih ve eyaletin diğer kentlerinden, yüzde 9’u başka eyaletlerden, yüzde 19’u da başka ülkelerden geliyor. Yabancı ülkeler arasında komşu ülkeler İtalya ve Avusturya ilk sıralarda yer alırken, bunları İngiltere, ABD, Kanada ve Avusturalya izliyor.